Dartmouth College Tuck Mall Residence Hall

McLane and Fahey Residence HallLEED-gold

  • Design provided by Atkin, Olshin, Lawson-Bell
  • Completed September 2006

North Branch was contracted by Dartmouth College as Construction Manager for the new Tuck Mall Residence Hall. Pre-construction services actually began in 2001, but the college decided to put the project on hold at that time. In the fall of 2004, Dartmouth College proceeded with pre-construction services with North Branch and the project became a reality with sitework beginning in March 2005.

Tuck Mall Residence Hall is a five-story, 70,000 square foot, brick, load-bearing block, concrete plank and structural steel facility. The project was built under the LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Program, a self-assessing system which evaluates environmental performance from a “whole building” perspective over a building’s life cycle providing a definitive standard for what constitutes a “green building”. The new dormitory is comprised of two Halls – McClane (98 beds) and Fahey (64 beds) for a total of 162 beds as well as several common and study rooms.

The new building is nestled among several older buildings on this busy college campus and the site provided several challenges to the construction team. An existing steam line providing steam for the President’s house was located through the middle of the new foundation site. Before the foundation work could begin, a temporary steam unit was installed, which allowed removal of the existing line. In an effort to save a large elm tree on the site, a 12 foot high retaining wall constructed of concrete block was installed. This type of material is normally used for finished retaining walls, but as the foundation was backfilled, the top two courses of this retaining wall were removed, leaving the remaining wall in place to be buried.

Another unique LEED qualifying feature of the construction is the in-slab radiant system, which not only provides the heating for the facility, but the cooling as well. Two standing column wells (approximately 1,500 feet deep) provide the geothermal source for the cooling system. This project also recycled 90% of the construction waste included in the LEED evaluation.

Despite one of the wettest springs in history, construction continued on schedule. In mid-June 2005 the foundation was in place and the concrete planks for the first floor were installed (7,000 sq. ft. of planks installed in one day). In early July 2005, first floor masonry and structural steel were well underway. In October, concrete plank was flying for the fourth floor and, as the new year began in 2006, the building was topped off. By early spring 2006, interior finish work was well underway, with exterior brick and granite work complete. By mid-summer 2006 construction was nearly complete and students began to move into the new dormitory on schedule in September 2006. The project was completed on time and approximately $500,000 below the guaranteed maximum price.

Projects